Tidligere adm. direktør i HB-Care, Jan Wilken er ved årsskiftet trådt ind i CKVs Advisory Board. Det er hans ultimative mål, at der i fremtiden kommer til at herske konsensus om, at det offentlige ikke har noget monopol på løsning af velfærdsopgaver.  

 

Jan Wilken har tidligere været direktør i en række virksomheder på velfærdsområdet – senest adm. direktør i HB-Care, der leverer hjælpemidler og kørsel, men også landechef i Team Olivia Danmark, som er en af landets store private aktører på velfærdsområdet.

Det er Jan Wilkens hovedvision, at eftersom velfærdsområdet er skattefinansieret, så bør borgerne også i højere grad have indflydelse på, hvordan deres skattepenge bliver brugt. Kort sagt skal de have valgfrihed og kvalitet.

  • Hvis jeg kan bidrage til, at vi slipper nogle innovative kræfter løs i den offentlige velfærd til gavn for dette lands borgere, så vil jeg være meget tilfreds. Vi har brug for, at også ikke-offentlige aktører kommer med på banen for at skubbe, inspirere, vise og provokere den offentlige sektor til også at udvikle sig – til gavn for den borgere, som den er sat i verden for, og som finansierer den, siger Jan Wilken.

Borgerne skal sikres indflydelse

Han tilføjer, at han desuden bliver tilfreds, hvis borgerne i så høj grad som overhovedet muligt får direkte indflydelse og kan være bestemmende i brugen af velfærdsydelserne.

  • Når vi har valgt at lade samfundet udvikle sig til, at velfærd og omsorg skal være skattebaseret i stedet for familiebaseret, må den enkelte borger også være berettiget til en mængde indflydelse på, hvordan denne omsorg gives, og hvem der skal levere den, siger Jan Wilken og fortsætter:
  • Rigtig glad bliver jeg, når den dag kommer, hvor der er almindelig konsensus om, at offentlig produktion inden for omsorg og velfærd ikke er nogen naturlov, hvor det alene er en offentligt organiseret virksomhed, der har monopol på at organisere og drifte opgaven.